• Nelátkové závislosti

          • 04.04.2024

            Počítače, internet, mobilné telefóny, televízia sú bežnou súčasťou domácností a deti priťahujú ako magnet. Mnohé z nichs týmito "kamarátmi" denne trávia viac času ako so svojimi rovesníkmi. O nelátkových závislostiach a ich negatívnych vplyvoch na fyzické a psychické zdravie alebo sociálne vzťahy prednášala pre žiakov z budovy školy na Valovej ul. Mgr. Viera Dominová, preventistka z Mestskej polície v Piešťanoch.

          • Veľkonočné prázdniny

          • 27.03.2024

            Veľkonočné prázdniny 28.3.2024 - 2.4.2024

            Vážení rodičia, milí žiaci,

            týmto oznamujeme, že v dňoch 28.3.2024 - 2.4.2024 majú žiaci veľkonočné prázdniny. Do školy sa opäť vrátia 3.4.2024.

            Oznámenie platí pre všetky organizačné zložky školy.

            Prajeme Vám veselé veľkonočné sviatky, veľa radosti a dobrej nálady, krásne prežitý veľkonočný čas.

          •  Upracme Slovensko!

          • 27.03.2024

            Upracme Slovensko!

            Aj žiaci našej školy sa zapojili do tejto výzvy. Najskôr si zopakovali svoje vedomosti o triedení a recyklácii odpadov prostredníctvom prezentácií a krátkeho videa. Následne si ich preverili súťažným kvízom a praktickými úlohami. Potom si nasadili rukavice a pustili sa do zberu odpadu na školskom pozemku a okolo neho, ktorý triedili do vriec.

            Po vyčistení areálu školy sa ešte pustili do jarného strihania ovocných stromov a kríkov za asistencie uja Ľuba, ako ho naši ziaci volajú (pán Ing.Pastucha), ktorý bol ich odborným poradcom.

          • Záchranári z AP Rescue

          • 26.03.2024

             

            Dnes sme v našej škole privítali profesionálnych záchranárov z AP Rescue, ktorí pre našich žiakov pripravili mimoriadne zaujímavý program plný učenia, vzrušenia, ale i zábavy. Ako zistíte, či je človek pri vedomí, či dýcha? Čo robiť, ak nereaguje? Ako začať s oživovaním? Interaktívna diskusia priniesla veľa nových poznatkov, nezostalo však len pri slovách – žiaci si následne svoje poznatky vyskúšali v praxi. Niektorí na plyšovej pomôcke, iní využili jedinečnú príležitosť a pustili sa do „oživovania“ špeciálnej figuríny. Povedali sme si aj o stabilizovanej polohe, do ktorej sa dobrovoľne nechal uviesť náš žiak Paťo. To však zďaleka nebolo všetko. Najväčšie prekvapenie čakalo na školskom dvore – skutočná sanitka! Konečne sme si ju mohli poriadne prehliadnuť, preskúmať, čo je vo vnútri, ako to tam všetko funguje. Prezreli sme si aj nosidlá pre pacientov a potom to prišlo – zvuk, ktorý sanitka vydáva, keď je na ceste k záchrane životov – po celom sídlisku sa rozozvučala riadne hlasná siréna! Bol to pre nás neopakovateľný zážitok, na ktorý budeme ešte dlho spomínať.

          • Život včiel v prírode

          • 25.03.2024

            Dnes sme na Valovej ulici privítali včelára p. RNDr. Jána Šmída. Žiakom pútavou formou porozprával o živote včiel v prírode. Vysvetlil nám, aký prínos majú pre človeka a aké sú pre spoločnosť dôležité. Spoločne sme diskutovali o ochrane včiel a prírody. Priniesol nám pozorovací úľ, ukázal nám ochranný odev a ďalšie včelárske pomôcky. Najzaujímavejšie bolo pre žiakov pozorovanie úľa. Mohli v ňom vidieť ako včielky kladú vajíčka, uskladňujú peľ a med v plástoch. Po prednáške sme sa presunuli do našej školskej záhrady, kde sme mu ukázali náš úľ pre včielky samotárky. Dostali sme veľkú pochvalu a veríme, že naša spolupráca bude pokračovať.

          • Global money week

          • 22.03.2024

             

            Global money week - 18.3. - 22.3.2024 - aj naša škola sa tento týždeň zapojila do medzinárodnej iniciatívy na podporu rozvíjania finančnej gramotnosti s témou "Chráň svoje peniaze, zabezpeč si budúcnosť." Na dnešnom workshope s názvom "Peniaze z neba nepadajú" sa žiaci špeciálnej základnej školy a centra voľného času oboznámili so základnými informáciami o histórii používania peňazí a našou menou. Učili sme sa spoznávať skutočnú cenu a hodnotu vecí, aby sme sa pri kúpe rozhodovali múdro a spoznávali bankovky a mince, ktorými platíme pomocou interaktívnych hier a aktivít . Žiakom sa najviac páčila hra - Na obchod.  Pracovali sme s reklamnými letákmi a ponukami a využili aj IKT - stránky NBS, pozreli si príbeh 5peniažka a zisťovali hodnotu peňazí a mincí na Zlatka.in. Už vieme, že je dôležité nielen peniaze poznať, ale mať k nim aj správny vzťah. Tiež sme zistili, že hoci si kúpime za peniaze takmer všetko, niektoré hodnoty sa kúpiť nedajú. 

          • Gaňova Tarnava

          • 22.03.2024

            Gaňova Tarnava

            Všetci žiaci v budove na Žilinskej i na Valovej ul. sa zúčastnili školského kola v prednese poézie a prózy Gaňova Tarnava 2024. Niektorí vedeli básne spamäti, iní ich čítali. Všetci však zožali obrovský potlesk a získali pochvalu , diplom, či knižku.

            Výsledky školského kola :

            1. miesto : Sebastián Biháry, 8.tr.,

            2. Scarlet Kudríková, 2.tr.

            3. Matej Seriš, 6.tr., Slávko Oračko, 3.tr.

            Cenu poroty získali Veronika Radošányiová a Diana Adamcová .

          • Svetový deň vody 2024

          • 22.03.2024

            Svetový deň vody 2024 sa nesie v duchu využitia vody pre mier.

            V tento deň sme si v našej škole pripomenuli význam vody pre život na Zemi a to, že si ju musíme vážiť a nesmieme ňou plytvať. Pripomenuli sme si ho aj praktickou aktivitou: čistička vody z PET fľaše. Vytvorili sme jednoduchý model prírodnej čističky vody, čím sme si priamo ukázali, ako funguje čistenie vody v prírodnom prostredí. Na výrobu čističky žiaci použili pet fľašu, ktorú rozrezali na dve časti a hrdlom dolu umiestnili do spodnej časti tak, aby vznikol akýsi lievik. Na spodok lievika vložili servítku, vatu, vrstvu piesku, kamienky a štrk. Takto vytvorili prírodný filter. Do lievika naliali znečistenú vodu a sledovali čo sa bude diať.

          • Deň Downovho syndrómu 2024

          • 21.03.2024

            21. marca 2024 sme si pripomenuli Svetový deň Downovho syndrómu. Tento symbolický dátum je odvodený z číslic 3 a 21, symbolizujúcom trizómiu 21. chromozómu pri Downovom syndróme.

            Tradičnou iniciatívou v rámci Svetového dňa Downovho sydrómu je Ponožková výzva. Rozdielne ponožky sa stali symbolom inakosti, tolerancie odlišnosti a sú symbolom Svetového dňa Downovho syndrómu, pretože aj ľudský chromozóm má tvar ponožky.

            Naša škola pripravila na tento deň bohatý program. Rozprávalo sa o Downovom syndróme, spievalo sa , tancovalo, zdobili sa medovníkové ponožky, pracovalo sa s hlinou a enkaustickou žehličkou . Našich žiakov s Downovým syndrómom prišli podporiť obutím rôznych ponožiek i darčekmi aj hostia z Piešťan - viceprimátor Mgr. Krupa, riaditeľka MsKS Mgr.Mathiasová, za o.z. Maressa Ing.Marcela Sedláková,výkonná riaditeľka združenia AkSen o.z.,Jarmila Staneková, za spoločnosť Downovho syndrómu Ing.Ingrid Ráczová spolu so synom Davidom, gitaristi Peter a Gusto.

            Dobrá nálada, úsmevy, radosť, otvorené srdcia, všetci spolu sme s našimi "downíkmi" oslávili ich deň, ich "inakosť," ich "výnimočnosť."

            Ďakujeme.

          • Včielky pre školy

          • 20.03.2024

            Včielky pre školy

            Okrem známej včely medonosnej, ktorú pozná každý z nás, žije u nás približne až 650 druhov včielok samotárok.

            Včely samotárky na rozdiel od včely medonosnej nežijú v spoločenstvách s kráľovnou a typickou deľbou práce v úli, ale o všetko sa stará jedna jediná včela úplne sama. Obývajú malé štrbiny a rôzne dutinky.

            Vďaka projektu "Včielky pre školy" máme včielky samotárky aj na našej škole. Starší žiaci na pracovnom vyučovaní vyrobili stojan, na ktorý sme dnes osadili úľ. Vyrobili sme si blato, ktorým sme zamurovali trubičky, v ktorých budú včielky bývať. Spoločne sme do úľa vložili kokóny včielok Osmia Cornuta a v nasledujúcich dňoch budeme pozorovať ich liahnutie.

          • Morena heš, do potoka bež!

          • 20.03.2024

            Morena heš, do potoka bež!

            Žiaci našej školy sa v predchádzajúcich týždňoch pripravovali na ľudovú tradíciu "Vynášania Moreny." Naučili sa jarné, veľkonočné piesne a básne. Porozprávali sme si o ľudových zvykoch a tradíciách, ktoré sa na jar kedysi robievali. Žiaci si zhotovili aj samotnú Morenu. Prezentovali sme si aj typický ľudový kroj nášho regiónu. Tieto ľudové zvyky spojené s lúčením sa so zimou a vítaním jari, sme predviedli aj našim starkým v Zariadení pre seniorov Vila Julianna v Piešťanoch. Opäť sme mohli zažiť príjemné chvíle plné spevu, hudby a tanca. Na záver sme sa presunuli k rieke Váh, rozlúčili sme sa s Morenou a hodili ju do vody.

          • Čítanie s členkami Medzinárodného ženského klubu PIWC

          • 14.03.2024

            Tak, ako každý rok v marci, aj dnes do našej školy prišli členky Medzinárodného ženského klubu PIWC, aby nás obdarovali novou knihou a zároveň prečítali pekné rozprávky. Deti si vypočuli príbeh O zajačej rodinke a Ako zajko šibal od Jozefa Pavloviča. Inšpirované veselými príbehmi zajkov sa naše deti pustili do zdobenia veľkonočných kraslíc. No najskôr museli odhaliť tajničku skrytú za číslami. Práca išla deťom od ruky - vyzdobili  plný kôš farebných vajíčok. Na záver sme si spolu zaspievali pesničky o jari.

          • Kurz inšpirácií - príklady dobrej praxe zo Zelených škôl

          • 08.03.2024

            V rámci programu Zelená škola sme prijali pozvanie na "Kurz inšpirácií - príklady dobrej praxe zo Zelených škôl," ktorý sa uskutočnil vo Vzdelávacom centre Zaježová. Strávili sme tu tri dni, ktoré boli plné zaujímavých aktivít, inšpirácií, nápadov a skúseností rôznych Zelených škôl. Naša škola tu odprezentovala environmentálny akčný plán v téme Zeleň a ochrana prírody, vďaka ktorému sme získali certifikát Zelenej školy.

            Súčasťou programu bola prednáška Mgr. Stanislava Komíneka z Fair Trade Česko a Slovensko, ktorý nám vysvetlil fungovanie a pravidlá Fair Trade. Premietol nám dokumentárne filmy "V tieni kakaovníka" a "Kávová budúcnosť," ktoré sám natočil pri návšteve fariem v južnej Amerike a v Afrike.

          • Gypsy jazz

          • 01.03.2024

            Posledný deň pred jarnými prázdninami žiaci prežili v atmosfére hudby a tanca. Našu školu opäť navštívila vynikajúca hudobníčka a členka skupiny Slniečko, Bárbara Barros. Koncert tematicky zamerala na hudobný žáner gypsy jazz. V úvode spomenula, že zakladateĺom tzv. rómskeho džezu bol belgický džezový gitarista a skladateľ rómskeho pôvodu, Jean Baptiste Reinhardt. A potom sa už všetci žiaci, ale aj pedagógovia nechali unášať tónmi rytmickej hudby.

          • Zdravá desiata

          • 29.02.2024

            V rámci programu Skutočne zdravá škola sme sa tento mesiac zaoberali témou zdravej desiaty. V uplynulých dňoch sme našu dopestovanú mikrozeleninu použili pri príprave nátierok: mrkvovej s hráškovými výhonkami, vajíčkovej s kalerábovými výhonkami, tuniakovej s výhonkami reďkovky, bryndzovej s výhonkami žeruchy, cviklovej s výhonkami z červenej kapusty a nivovej s výhonkami brokolice. Prípravy nátierok sa zúčastnili všetky triedy, práca išla žiakom od ruky a nátierky boli veľmi chutné a najmä zdravé.

          • O pyšnej Dorotke

          • 28.02.2024

            28.2.2024 sme sa zúčastnili na bábkovom predstavení - O pyšnej Dorotke v MSKS Piešťany na ul. A.Dubčeka.

            Príbeh bol o pyšnej a rozmaznanej kráľovskej dcére, ktorá si neváži vecí ani ľudí. Peklo jej na želanie kráľa dá lekciu a celý rok v ňom musí slúžiť. Nakoniec prevychovanú princeznú Dorotku zachráni chudobný Matej a koná sa svadba.

            Bábkové divadlo Lienka hralo svoje predstavenia pomocou krásnych drevených marionet vysokých 80 cm vyrobených z lipového dreva. Príbeh sa odohrával v malebných kulisách a rozprávka bola plná krásnych pesničiek a rekvizít.

            Predstavenie sa deťom veľmi páčilo.

          • Zdravý životný štýl

          • 27.02.2024

            27.2.2024 sme v spolupráci s RÚVZ v Trnave pre žiakov z Valovej ul. pripravili prednášku o zdravom životnom štýle. Mladší žiaci sa dozvedeli o správnych technikách čistenia zúbkov ale aj o tom, aké vlastnosti má správna zubná kefka. O tom, čo telu prospieva a čo škodí, o hygiene tela a hlavne rúk sa dozvedeli starší žiaci. Precvičili sa správne techniky umývania rúk. Počas prednášky mali k dispozícii UV lampu, vďaka ktorej mali možnosť vidieť na svojich rukách nedostatky v technike umývania rúk.

          • Moderné super potraviny

          • 27.02.2024

             "Moderné super potraviny".

            Takto môžeme nazvať mikrozeleninu a mikrobylinky, ktoré zlepšujú imunitu a sú skvelou prevenciou proti chorobám.

            Touto témou sa žiaci zaoberali v priebehu celého týždňa. Najskôr sa s mikrozeleninou oboznámili prostredníctvom prezentácie. A následne sa každá trieda samostatne pustila do ich sadenia a pestovania. Svoje pozorovania rastu semienok zaznamenávali do pozorovacich listov. A že sa im naozaj darilo svedčia prvé výhonky mikrozeleniny: hrášku, brokolice, šalátu, reďkovky, cvikly, kapusty a horčicového semienka.

          • Svet včielok

          • 27.02.2024

            V uplynulých týždňoch žiaci na Valovej ulici spoznávali svet včielok.Formou vedomostnej hry, ktorú nám zapožičala Zelená škola,im bol priblížený život včiel v roji v jednotlivých ročných obdobiach, od jari do zimy.

            Žiaci svojou usilovnosťou zistili, čo počas roka včely stretáva, čo im pomáha a čo škodí. Prezreli si včelárske pomôcky, produkty a včelársky odev. Osvojili si množstvo nových poznatkov a zároveň sa zabavili.

          • Šikana a kyberšikana v školskom a mimoškolskom prostredí

          • 14.02.2024

            14.2.2024 sme pre žiakov z Valovej ul. pripravili prednášku na tému šikana a kyberšikana v školskom a mimoškolskom prostredí.

            Mgr. Viera Dominová, pracovníčka z oddelenia referátu prevencie kriminality pri Mestskej polícii v Piešťanoch, upozornila žiakov na znaky a varovné signály šikany a kyberšikany, ale aj na trestno-právnu zodpovednosť voči agresorom. Prednášku spestrila krátkymi videami , ktoré nadväzovali k preberaným témam.

      • Kontakt

        • Spojená škola Piešťany - Upozornenie: Od 1.1.2012 má naša škola aj ďalšiu www adresu: www.spspn.sk
        • +42133 7730607 ekonóm +421907 200 862 riaditeľka , 033 3810722 budova školy Valová ul.
        • Spojená škola, Valová 40 921 01 Piešťany Slovakia
      • Prihlásenie

      • Ochrana mäkkých cieľov na školách

      • Kontaktná osoba za OO PZ Piešťany:

        Špeciálna materská škola              ŠMŠ         Piešťany            Agátova             por.Mgr.Anton Uherčík                anton.uhercik2@minv.sk             961143717

        Špeciálna základná škola               ŠZŠ           Piešťany            Žilinská              por.Mgr.Anton Uherčík                anton.uhercik2@minv.sk             961143717

        Špeciálna základná škola               ŠZŠ           Piešťany             Valová                por.Mgr.Anton Uherčík                anton.uhercik2@minv.sk             961143717

        TIESŇOVÁ LINKA: 158

        Stála služba OO PZ Piešťany: 096 114 3705,  oopn.piestany@minv.sk

        chranimedeti@minv.sk

        riaditeľ OO PZ Piešťany, mjr.Mgr.Štefan Plášek, 0918 938 965, stefan.plasek@minv.sk

        Ako reagovať v prípade útoku?

        Platí heslo: UTEČ, SKRY SA, ZAVOLAJ!

        • UTEČ Na bezpečné miesto. Nesnaž sa s útočníkom vyjednávať. Neriskuj svoj život.
        • SKRY SA V prípade, že by bol útek nebezpečnejší. Vypni si na mobile zvuky a vibrovanie.
        • ZAVOLAJ Volaj políciu v momente, keď to bude bezpečné. Volaj 112 kdekoľvek v EÚ alebo 158 na Slovensku.